Orijinalini görmek için tıklayınız : TOPAL OSMAN AĞA
B@lıkçı
09.10.07, 01:54:15
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/tr/thumb/0/08/Topalosman001.jpg/180px-Topalosman001.jpg
1912'de Balkan Savaşına Giderken
Topal osman (d. 1883, Giresun - ö. 2 Nisan 1923, Ankara) Türk asker, milis yarbayı. Mustafa Kemal'in Giresun'lulardan oluşan ve 19 Mayıs 1919 dan itibaren yanından ayrımadığı muhafız kıtası komutanı.
TBMM deki muhafız kıtası asker bulundurma geleneği Topal Osman ve Giresunlu hemşerilerinden buyana devam etmektedir.Bugün bile halen tartışılan meclisteki asker olayı o dönemden kalan bir gelenektir. Zira sadece Giresun lu muhafızları Gazi yi korumak için meclise silah ve mühimmatlarıyla birlikte girme ve oturumları dinleme ayrıcalığına sahiptiler. Balkan Savaşları, Balkan harbinde Çatalca cephesinde Bulgarlara karşı savaşırken sağ diz kapağından yaralandı. Şişli Etfal hastanesinde tedavi oldu. İstiklal Harbinde Enver Paşanın Anadolu'ya girişini engelledi. Sakarya savaşında emrindeki Giresun gönüllü alayının mermisi bitince düşmana kamalarıyla saldırdı. Koçgiri İsyanı'nın bastırılmasında görev aldı.
27 Mart 1923 tarihinde, bir gün evvel TBMM'de Mustafa Kemal Paşa'yla ağır şekilde tartışan ve karşılıklı silah çekme noktasına gelen milletvekili Ali Şükrü Bey'i evine davet etti ve Atatürk'e yaptığı saygısızlığın nedenini sordu ve bir kızgınlık neticesinde orada adamlarıyla birlikte boğarak öldürdü, ardından da Çankaya sırtlarında boş bir tarlaya gömdü.
Üzerinden yoğunlaşan şüpheler üzerine - Mustafa Kemal'in kişisel koruması ve isteksizliğine rağmen - TBMM deki Padişah yanlısı muhalefet tarafından hakkında yakalama emri çıkartıldı. Mustafa Kemal, başbakan Rauf Orbay'a "Topal Osman'ın çok yiğit bir adam olduğunu" belirterek bu yüzden yakalama işinin kendi muhafız taburuna bırakılmasını ve polis ve jandarma'nın bu işe karışmamasını istedi.
Bu olayın ardından Ankara'da, Ayrancı Bağları'nda bir bağ evinde bulunan Topal Osman ve Giresun'lu muhafızlar muhalefetin emrine uymadı ve teslim olmadı çatışmaya girdi. Ancak daha sonra Kardeş kavgasına meydan vermemek için fazla direnmeyen Giresun'luladan bazıları ve Topal Osman Ağa yaralı olarak derdest edildi. Daha sonra bu yarasından dolayı hayatını kaybetti. Gazinin bu olaya çok üzüldüğü ve Topal Osman'ın bir Cumhuriyet şehidi olduğu söylenir.
http://www.youtube.com/watch?v=z9ifrk7vWtU
galdirik
16.10.07, 00:47:56
Bundan aylar önce kendi köyümün sitesinde yazdığım köşe yazılarımdan birinde Giresun'a yapılacak olan Üniversitenin ismi ne olmalı konusunda bir köşe yazısı yazmıştım.Az buçuk konuyla ilgili olduğu için link vereyim dedim. Bir okuyun değerlendirin..
http://www.tevekli.com/5ky/bilaldemir/yillarsonra.html
yurtseven
16.10.07, 15:38:39
internette dolaşırken geçen sene çekilen Topal Osman belgeseline rastladım, indirmeye başladım şimdi, indirmek isteyenler için linki
http://rapidshare.com/files/57664430/AVSEQ01-1.avi.rar.html
http://rapidshare.com/files/57664689/AVSEQ01-2.avi.rar.html
http://rapidshare.com/files/57672056/AVSEQ01-3.avi.rar.html
şifre: www.cithiz.com
Topal Osman (d. 1883, Giresun - ö. 2 Nisan 1923, Ankara) Türk asker,
Milis Yarbayı. Mustafa Kemal'in muhafız kıtası komutanı.
Balkan Savaşları, Balkan harbinde Çatalca cephesinde Bulgarlara karşı
savaşırken sağ diz kapağından yaralandı. Şişli Etfal hastanesinde tedavi
oldu. İstiklal Harbinde Enverpaşanın Anadoluya girişini engelledi, Sakarya
savaşında emrindeki Giresun gönüllü alayının mermisi bitince düşmana
kamalarıyla saldırdı.Koçgiri İsyanı'nın bastırılmasında görev aldı.
27 Mart 1923 tarihinde, bir gün evvel TBMM'de Mustafa Kemal Paşa'yla
ağır şekilde tartışan ve karşılıklı silah çekme noktasına gelen ikinci grup
liderlerinden Trabzon milletvekili Ali Şükrü Bey'i evine davet etti ve orada
adamlarıyla birlikte boğarak öldürdü, ardından da Çankaya sırtlarında boş
bir tarlaya gömdü.
Üzerinden yoğunlaşan şüpheler üzerine - Mustafa Kemal'in kişisel
muhalefetine rağmen - TBMM tarafından hakkında yakalama emri
çıkartıldı. Mustafa Kemal, başbakan Rauf Orbay'a "Topal Osman'ın çok
tehlikeli bir adam olduğunu" belirterek bu yüzden yakalama işinin kendi
muhafız taburuna bırakılmasını ve jandarma'nın bu işe karışmamasını
istedi.
Bu olayın ardından Ankara'da, Ayrancı Bağları'nda bir bağ evinde
kıstırılan Topal Osman çatışmaya girdi ve yaralı olarak teslim oldu. Ancak
Mustafa Kemal'in Muhafız taburu komutanı İsmail Hakkı Bey (Tekçe)
tarafından konuşmasının engellenmesi için olay yerinde başı kesilerek
infaz edildi
KİMİN TORUNU OLDUĞUMUZU UNUTMUYORUZ...
TOPAL OSMAN AĞA...
SEN KALBİMİZDESİN...
çotan@kdoğan
19.03.08, 14:03:22
OSMAN AĞA ANİMASYON
http://www.herice.biz/mail/topal-osman-aga/
çotanak1967
21.03.08, 15:20:08
Yine Geldi Cattı 2 Nisan;
Evet arkadaşlar 2 Nisan acaba nedir? Bizleri neyi hatırlatıyor, belki coğu arkadaşımız bilmiyordur..
Ben şöyle kısaca bahsedeyim. Her zaman kendimize örnek aldığımız her gittiğimiz yerde ruhuna fatiha okuduğumuz her zaman onun torunu olmakdan gurur duyduğumuz Topal Osman Ağamısın 85. ci ölüm yıldönümü;
Başımızdan gecen bir olayı yazacağım buraya gecen seneydi Bursa' dan kalkıp Kurtuluşu olayan tek ilin bu duruma gelmesinde en önemli katkısı olan Topal Osman Ağamızın ölüm yıl dönümünü kutlamaya gitmiştik..
31 Mart akşamı Bursa' dan hareket edip 1 Nisan 2007 Pazar günü Giresundaydık; tabi Giresuna girmeden önce Piraziz' den başlamak koşuluyla sırasıyla tüm ilcelerimiz dışı Osman ağamızın ve Türk Bayraklarıyla kaplı otobüsümüz ile dolaşıp, Yarın (2 Nisan 2007 Pazartesi) Osman Ağamızın ölüm yıldönümü olduğunu tüm halkımıza elimziden geldiği kadar duyurmaya calışmıktık.Tabi bunda Bursa Giresunlular Dernek Başkanı Syn.Av.Murat TOKER abimizinde emeği büyük dü bu konulara göstermiş olduğu ilgiden dolayı kendisine tekrar' dan teşekkür ediyorum.
Neyse konuyu dağıtmadan 1 Nisan akşamı herkes köyüne gitmiş ve 2 Nisan Pazartesi günü Bulancak durağında Osman Ağamızın heykelinin önünde yavaş yavaş toplanıyorduk..Kalabalık fazlalaştıkca bizimde azbucukda olsa yapmış olduğumuz faaliyetin işe yaradığını bizlerin dağıtmış olduğu Türk bayraklarının tören alanında dalgalandığını görüncede Osman ağanın torunu olmakdan gurur duymuştum.bu noktaya kadar herşey cok güzeldi.
Peki bundan sonra ne oldu; Bundan sonra, Giresunun en güzide yerlerinden olan Kalemizde bulunan Osman ağamızın mezar başına bir fatiha okumaya doğru yol almış gidiyorduk ve Atamızın mezarı başına cıktığımzda 4-5 tane Gazilerimiz, Protokol,10-15 tane Giresun Lisesi izcisi, Bursa' dan gelen kafile, Basın mensupları yanlış hatırlamıyorsam 8-10 tane Giresun da yaşayan vatandaşımız vardı, neyse burda da tören bittikden sonra İsmini şimdi hatırlayamadım da Giresunun en işlek yeri olan Atapark' daki camiide Osman Ağamızın ruhuna, öğleden namazına müteakip mevlidi şerif okundu ve en büyük ayıbımızda burda meydan cıktı..Giresunun en kalabalık olan meydanındaki camide mevlüdü dinleyen sadece elle sayılır 25-30 kişi vardı..Arkadaşlar şimdi soruyorum hepimize bu bizim ayıbımız değilmi..Biz nasıl atamızın ruhuna sahip cıkacağız.Şimdi sizlerden bir ricam olacak bu yazıyı okuyan herkes Şöyle Giresundaki akrabalarını bir arasın 02 Nisan 2008 tarihinde Çarşamba günü yapılacak olan Osman Ağamızın ölüm yıl dönümüne herkes katılmaya gayret göstersin,, sözüm Gİresun da oturup Giresun macına gitmeyenlere; Giresunun tek tanıtım aracı olan Giresunspor' a sahip cıkamayanlara mezarı Giresun' da bulunan Osman Ağamıza bari sahip cıkın..
Saygılar Erdal AVCI
Not bu yazıyı net başında dolaşırken duuygulanıp öyle yazdım bugün 21 Mart ve hiçbir Giresun basınında veya kamu alanında 2 Nisan Osman Ağamızın ölüm yıl dönümü olduğu yazılmıyor..
izmitliçotanak
23.04.08, 14:10:55
İzlesene.com'a Attığım Yücel Öner Şarkısı TOPAL OSMAN
http://www.izlesene.com/video/amator-yucel-oner-topal-osman-aga/289220
Ben de yorumsuz olarak aşağıdaki yazıyı sizlerle paylaşmak istiyor ve bu konudaki duyarlılığınızı bir kez daha destek olarak göstereceğinize inanıyorum;
EFSANENİN DİRİLİŞİ
02 Nisan Osman Ağanın 85. ölüm yıldönümüdür, bu nedenle bu haftaki yazımda Giresun un ve Karadeniz’in Efsanesi Topal Osman Ağamızı konuşmak, onun hakkında sizlerle sohbet etmek istiyorum.
Kimdir bu Efsane, neden bu kadar kabul görmüş ve sahiplenilmiştir, Karadeniz’in büyük efsanesini tanımamış olanlar için onu tanıtmak, milli mücadele yıllarında yaptığı kahramanlıklardan, aldığı sorumluluklardan, yaşadığı sıkıntılardan bahsetmek istiyorum:
Milli mücadelenin önderi M. Kemal ATATÜRK Samsuna çıktıktan hemen sonra Havzada Giresunlu Osman Ağa ile görüşmüş kendisine “Vatansever duyguları taşımaya gençliğinde başlamışsın” diyerek iltifat etmiş ve Karadeniz’i koruma görevini Osman Ağaya vermiştir. Mustafa Kemal Paşa Karadeniz’i koruma görevini Osman Ağaya teslim ederken içinin rahat olduğunu belirtmiştir çünkü Paşanın tabiriyle Karadeniz artık tecrübeli eller de’dir. Koçgiri ayaklanmasının bastırılmasında, başında Osman Ağanın bulunduğu 47. Giresun Gönüllü Alayı’nın büyük katkısı olmuştur. Kazım Karabekir in isteğiyle oluşturularak Karsa gönderilen 900 kişilik Giresun Birliği de Osman Ağanın eseridir, Yunanlıların ilerleyişiyle git gide azgınlaşan Rumlarla amansız mücadelesine devam eden Osman Ağa, aynı zamanda ihtiyaç olan cephelere de takviye kuvvet olarak yardıma koşmaktadır.
Mustafa Kemal Paşa’nın özel isteğiyle Paşa’yı korumak üzere Giresun Müfrezesi Ankara’ya gönderilmiş, Osman Ağa Ankara’ya yolcu ettiği gönüllülerine “Paşa’nın hayatı ve muhafazası size, yalnız size aittir. Onu her yerde siz koruyacaksınız. Şayet Mustafa Kemal Paşa’ya bir şey olursa kendinizi yok bilin. Memlekette bıraktıklarınızı da yok bilin’’ diyerek Ulu öndere karşı efsanevi bir sadakat örneği sergilemiştir,
TBMM kurulmuş, Birinci Meclis oluşturulmuştur. Birinci Mecliste Mustafa Kemale karşı muhalefet eden gurup hilafet yanlısı tavır almakta, sürekli Mecliste çatışma çıkarmakta dır. Bu muhalif gurubun liderlerinden biri de Ali Şükrü Bey dir. Dini konularda hassas olan Ali Şükrü Bey Mustafa Kemal’in Hâkimiyeti Milliye gazetesine karşılık Tan gazetesini çıkarır, bununla da yetinmez bir de Hilafet yanlısı broşür bastırır. Lozan görüşmeleri sırasında İsmet İnönü’nün hariciyeci olmamasını eleştiren Ali Şükrü, bu dönemde meclis çalışmalarını engelleyerek Mustafa Kemal’i iyice rahatsız etmiş, hatta Mustafa Kemal’le birbirlerinin üzerine yürümüşlerdir. Atatürk e büyük bir sadakatle bağlı olan Osman Ağa, Ali Şükrü Bey’in Mustafa Kemal’i sürekli üzmesine tahammül edemeyip Ali Şükrü Bey’i, Mustafa Kemal tarafından kendisine bağışlanan Papazın Bağı denen yerdeki evine davet ederek öldürdüğü iddia edilmektedir. Bu iddianın sonunda neler olduğu, Osman Ağanın ölümü ve geride bıraktığı soru işaretleri hala cevaplanmayı beklemektedir.
Bu zamana kadar bilgili bilgisiz herkes Topal Osman Ağa ile ilgili bir şeyler yazmış çizmiştir, birçok tarihçi Osman Ağa’yı ele almış, birçok siyasetçi onun üzerinden siyaset yapmıştır ama kimse Topal Osman Ağanın bize anlatıldığı gibi kahraman mı yoksa iddia edildiği gibi vatan hainimi olduğunu sorgulayamamıştır. Herkes Osman Ağanın yaptığı büyük başarılardan bahsetmiş, ülke için canı pahasına mücadele ettiğini söylemiş ama hiçbir siyasetçi çıkıp ta Topal Osman Ağanın Meclisçe alınan kararla Ulus Meydanı’nda idam edilmesi nedeniyle zedelenen itibarının yine Meclis tarafından alınacak yeni bir kararla iade edilmesini isteyememiştir.
Böylesine başarılara imza atan ve Giresun gibi küçük bir vilayetten iki büyük gönüllü alay oluşturan, gerek Balkan Savaşında gerekte kurtuluş savaşında tarihe Giresun’u kahramanlarıyla oturtan, Kurtuluş Savaşının Karadeniz ayağını yürüten bir Efsanenin, tarihte hak ettiği itibarın iadesi sağlanmalıdır, böylece Osman Ağamız yattığı yerde huzura kavuşacaktır.
Giresunlu bütün Milletvekillerimizin parti gözetmeden bir araya gelerek bir kamuoyu oluşturup, bu konuda tek ses olmaları onlara yakışacak ve Giresunluların gönüllerinde önemli etki bırakacakları bir eylem olacaktır, her ne kadar zaman zaman yazdıklarımız nedeniyle kendileri tarafından sert eleştirilere maruz kalsak ta bu durumu onların iş yoğunluğuna ve demek istediklerimizin kendilerine yanlış aktarılmalarına bağlıyorum ve yaptığı her güzel çalışmalarında yanlarında olduğumu belirtmek istiyorum, inanıyorum ki bu konuda gösterecekleri ciddi bir adım ve birliktelik benim kendileri haklarında yanılmadığımın en önemli göstergesi olacaktır.
Topal Osman Efsanesinin Dirilişi tüm Giresun u mutlu edecektir, gelin halkın kahramanı olmuş, tarihe nam salmış Osman Ağamızı lafla değil icraatla sevelim, ölümünün 85. yıldönümünde ruhunun huzura kavuşmasını sağlayalım, itibarının iadesi için Giresunlular olarak bir imza kampanyası başlatalım, ne dersiniz?
Saygılarımla….
Kamil PATAN
Ekonomist-Gazeteci-Yazar
Tanıkların ağzından Topal Osman Ağa Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsuna gönderilmesine sebep olan kişi.(Doğukaradeniz bölgesinde Rum ve Ermeni çetelerine verdiği zarardan dolayı)
Topal Osman hakkında bazı yazarlar olumsuz yazmakla beraber, yaşadığı dönemde kendisiyle yakın temasta olan sivil ve askeri zevatın anılarında ve yazdıkları raporlar bu görüşleri yalanlamaktadır.
Kâzım Karabekir (30.03.1945 [kaynak belirtilmeli], Doğu Cephesi Komutanı, 1ci Mecliste Edirne Milletvekili): Celalettin Arif (1ci T.B.M.M.'de Erzurum Milletvekili ve I.Başkanı) ve taraftarı gerici gurup kırk imzalı sahte bir telgrafla ile Mustafa Kemal Paşa'yı tehdit etmişler.(...) Mustafa Kemal'in durumu çok zayıflamıştı. Kendisine destek olacak bir kuvvet, Topal Osman'ı ve Giresun'lu Uşaklardan oluşan kuvvetlerini gönderdim.
Topal Osman ve Uşaklar daima onun muhafızı oldular.
İsmet İnönü: Karadenizli milli kuvvetlerin başında Osman Ağa isminde bir kumandan bulunuyordu. Bunlar Karadenizden, Giresundan gelmişlerdi. Bir askeri kuvvet olarak hemen bütün muharebelere sevk olundular. Muhaberelere iştirak ettiler, kahramanca cansiperane çalıştılar. Muharebelerden sonra çok itibarlı ve fedakar bir milis kuvveti oldular!
Tunalı Hilmi Bey (1ci T.B.M.M.'de Bolu Milletvekili): Giresun'un gösterdiği fedakarlık, cür'et, kahramanlık ve cesaret kalbimi sevinçle doldurdu!
Dr. Zeynelabidin (Abidin) Atak (1ci T.B.M.M.'de Lâzistan Milletvekili): Giresun'un gösterdiği fedakarlık,Osmanlı ,Türk ve İslam tarihinde altın kalemle yazılacak işlerdir.
Hasan İzzettin Dinamo: Giresun'da Batı Anadolu'da Yunanlılara tuz, ekmek ve ak teslim bayrağı götüren eşrafın tersine, direnme gücünün başına hep Giresun eşraf ve zenginleri geçti.Müdafa-i Hukuk derneğinin başkanı olarakta Osman Ağa seçildi.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/tr/thumb/f/fb/Topal_Osman'ın_Giresun'daki_mezarı.jpg/450px-Topal_Osman'ın_Giresun'daki_mezarı.jpg
harşit28
19.02.09, 20:13:41
http://www.ersev.com/resim/sl740623ro7.jpg
muhammetevli
01.04.09, 20:52:41
Osman Ağa'yı anıyoruz
Bugün Yarbay Osman Ağa'nın ölümünün 86. Yıldönümü ve Giresun Milli Mücadele Şehitlerini Anma Günü.
Hepsinin ruhu şad olsun , Topal Osman Ağa'yı ve şehitlerimizi hiç bir zaman unutmayacağız...
pendikliçotanak28
02.04.09, 19:22:42
OSMAN AĞAM ruhun şad mekanın cennet olsun seni sevgi saygı ve rahmetle anıyoruz...
muhammetevli
04.06.09, 12:23:31
Onlara ödül az bile
Giresun İl Genel Meclisi, tarihi bir karara imza attı. Osman Öden başkanlığında toplanan meclis, Giresun’a hizmet eden Öner Hekim, Hüseyin Günaydın, Kamil Nalbant ve Melahat Gürel’e TBMM Üstün Hizmet Ödülü verilmesi için karar aldı. Valilik tarafından yapılan teklifi değerlendiren meclis üyeleri, siyasi partilerin gurup başkan vekillerinin teklifi üzerine 42. Alay Komutanı Binbaşı Hüseyin Avni Alparslan ve 47. Alay Komutanı Osman Ağa’ya da Milli mücadelede göstermiş oldukları gayret, başarı ve kahramanlıktan dolayı aynı ödülün verilmesini istedi.
İl Genel Meclisi’nin kararı Giresun Valiliği tarafından TBMM Başkanlık Divanı’na gönderilecek. Giresun Milletvekilleri de ilgili komisyona isimler önerecekler.
harşit28
12.10.09, 10:29:26
http://img195.imageshack.us/img195/4676/topalosman.jpg (http://img195.imageshack.us/i/topalosman.jpg/)
arkdaslar bendeki topal osman kitabı dogruysa burda konular baya eksik kalmıs :S topal osman orda öldürmedigi ali şükrü pasayı sadece komplo oldugu yazıo hepsi onun üstüne oynanmıs bir oyun diye
B@lıkçı
25.09.10, 01:03:52
arkdaslar bendeki topal osman kitabı dogruysa burda konular baya eksik kalmıs :S topal osman orda öldürmedigi ali şükrü pasayı sadece komplo oldugu yazıo hepsi onun üstüne oynanmıs bir oyun diye
Eksik Konuları Elindeki Kaynak Kitabın İsmini Yazarını Vererek Bizleri Bilgilendire Bilirisn..
muhammetevli
25.09.10, 23:33:30
Topal Osman ile ilgili bir de film var , ancak film hakkında bir bilgim yok.
Eksik Konuları Elindeki Kaynak Kitabın İsmini Yazarını Vererek Bizleri Bilgilendire Bilirisn..
tavsiye edebilecegim 2 kitap var Agamızla ilgili
1-Topal Osman Aga Yazar-Teoman Alparslan http://www.kitabus.com/?git=showdetails&isbn=9759179410 konusu
Gazi Milis Yarbay Topal Osman Ağa, gönüllü olarak katıldığı Balkan Savaşı'nda ayağından yaralanıp gazi oldu. Teşkilat-ı Mahsusa müfrezelerinde Ruslara karşı savaştı.21 Ekim 1916'da 900 kişilik gönüllü ınilisleriyle Rus ordusuna karşı Harşit cephesini kurdu. 14 Nisan 1918'de, Batum'a giren birliğin komutanı sıfatıyla 'Bakım Fatihi' olarak ünlendi.Mondros Mütarekesi'nin daha mürekkebi kuramamışken 42 yere telgraf çekip, 'imhamıza karar verilmiştir, silaha sarılalım' cesaretini gösteren ilk 'Kuvvacı'ydı.
Ermeni Tehciri suçlusu iddiasıyla 'idama' mahkûm edildi. İdam kararı padişah tarafından 'tehcir sırasında Ruslara karşı cephede olduğu anlaşıldığından' 7 Temmuz 1919 tarihinde 168 'Kuvvacı' arkadaşı ile birlikte kaldırıldı.Giresun belediye başkanı oldu. Kendisini öldürmek için kiralık katil tutan kaymakam ve 'Katli Vaciptir' fermanı veren müftüyü affedip onları Kuvay-i Milliye saflarına katarak bilinmeyen 'hümanist' tavrım gösterdi.13 Kasım 1920'de Mustafa Kemal'e 'fedailerden kurulu' seçme muhafız bıraktı. Mustafa Kemal'i, Çerkez Ethem'in suikastlerin-den korudu.1921 yılı baharında, Doğu Sivas, Zara-Koçgiri bölücü isyanını bastırdı. Sayıları 25.000'e ulaşan Pontos çetelerine karşı Trabzon İnebolu arasında mücadele etti.
42. ve 47. Gönüllü Giresun Alaylarını kurup Millî Mücadele'ye katıldı.Kurduğu 'Kuvvacı Gönüllü Milis Gücü' Atatürk'ün Samsun'a gönderilmesine sebep oldu.Sakarya Savaşı sırasında Enver Paşa'nın Anadolu'ya girişini oluşturduğu Gönüllü Giresun Alayları ile önledi. TBMM'nin muhalif II. Grup Lideri Trabzon Milletvekili Ali Şükrü Bey'i öldürenleri bildiği hâlde 'jurnalcilik' yapmayıp, bile bile ölüme giderek Cumhuriyet'in ilanı için gerekli ortamı Kendini feda ederek hazırladı.ve trabzonda hapisane basıp 500 kişi kacırıp alayına katmıs...
2-TOPAL OSMAN OLAYI Yazar-CEMAL ŞENER http://blog.milliyet.com.tr/Topal_Osman_Olayi/Blog/?BlogNo=187600 1ci kitabı okudum bizzat suan 2ci kitabı arıyorum alıcam en kısa zamanda Agamız 6000 gönüllü ile cıktıgı yoldan sadece geriye 400 mangal yürekli yoldası dönebilmis... 1ci kitap Agamızın silah arkdaslarından birinin torunun dedesinin notlarının derlemeleriyle hazırlanmıs haliymiş bunuda sonradan ögrendim...
biraz daha arastırdım bu kitaplara da ulasmayı deneye bilirsiniz
Kitaplar
- Mangal Yürekli Adam Topal Osman Yazar-Rıza Nur Örgün Yayınevi / Kültür Dizisi
-Milli Mücadele Kahramanı Giresunlu Osman Ağa Yazar: Süleyman Beyoğlu Yayıncı: Bengi Yayıncılık
bu kitap tamamen belgelerle yazılmıs diye duydum ...
-bide bi ilçmizin forumunda bunu buldum umarım yardımcı olabilmişimdir 1ci kitabı tavsiye ederim belgeler ve dizin herseyin göstergesidin ismail hakkı tekce topal osmanın adamıdır aldıgı karsısında şükrü pasayı kaldırmıs Agamız durumu bilio diye konusmaması için onunda 18 saatlik catısmadan sonra bogazını keserek sehit etmiştir... cumhuriyet sehidi agamızı saygıyla anıyorum...
B@lıkçı
26.09.10, 01:40:47
tavsiye edebilecegim 2 kitap var Agamızla ilgili
1-Topal Osman Aga Yazar-Teoman Alparslan http://www.kitabus.com/?git=showdetails&isbn=9759179410 konusu
Gazi Milis Yarbay Topal Osman Ağa, gönüllü olarak katıldığı Balkan Savaşı'nda ayağından yaralanıp gazi oldu. Teşkilat-ı Mahsusa müfrezelerinde Ruslara karşı savaştı.21 Ekim 1916'da 900 kişilik gönüllü ınilisleriyle Rus ordusuna karşı Harşit cephesini kurdu. 14 Nisan 1918'de, Batum'a giren birliğin komutanı sıfatıyla 'Bakım Fatihi' olarak ünlendi.Mondros Mütarekesi'nin daha mürekkebi kuramamışken 42 yere telgraf çekip, 'imhamıza karar verilmiştir, silaha sarılalım' cesaretini gösteren ilk 'Kuvvacı'ydı.
Ermeni Tehciri suçlusu iddiasıyla 'idama' mahkûm edildi. İdam kararı padişah tarafından 'tehcir sırasında Ruslara karşı cephede olduğu anlaşıldığından' 7 Temmuz 1919 tarihinde 168 'Kuvvacı' arkadaşı ile birlikte kaldırıldı.Giresun belediye başkanı oldu. Kendisini öldürmek için kiralık katil tutan kaymakam ve 'Katli Vaciptir' fermanı veren müftüyü affedip onları Kuvay-i Milliye saflarına katarak bilinmeyen 'hümanist' tavrım gösterdi.13 Kasım 1920'de Mustafa Kemal'e 'fedailerden kurulu' seçme muhafız bıraktı. Mustafa Kemal'i, Çerkez Ethem'in suikastlerin-den korudu.1921 yılı baharında, Doğu Sivas, Zara-Koçgiri bölücü isyanını bastırdı. Sayıları 25.000'e ulaşan Pontos çetelerine karşı Trabzon İnebolu arasında mücadele etti.
42. ve 47. Gönüllü Giresun Alaylarını kurup Millî Mücadele'ye katıldı.Kurduğu 'Kuvvacı Gönüllü Milis Gücü' Atatürk'ün Samsun'a gönderilmesine sebep oldu.Sakarya Savaşı sırasında Enver Paşa'nın Anadolu'ya girişini oluşturduğu Gönüllü Giresun Alayları ile önledi. TBMM'nin muhalif II. Grup Lideri Trabzon Milletvekili Ali Şükrü Bey'i öldürenleri bildiği hâlde 'jurnalcilik' yapmayıp, bile bile ölüme giderek Cumhuriyet'in ilanı için gerekli ortamı Kendini feda ederek hazırladı.ve trabzonda hapisane basıp 500 kişi kacırıp alayına katmıs...
2-TOPAL OSMAN OLAYI Yazar-CEMAL ŞENER http://blog.milliyet.com.tr/Topal_Osman_Olayi/Blog/?BlogNo=187600 1ci kitabı okudum bizzat suan 2ci kitabı arıyorum alıcam en kısa zamanda Agamız 6000 gönüllü ile cıktıgı yoldan sadece geriye 400 mangal yürekli yoldası dönebilmis... 1ci kitap Agamızın silah arkdaslarından birinin torunun dedesinin notlarının derlemeleriyle hazırlanmıs haliymiş bunuda sonradan ögrendim...
biraz daha arastırdım bu kitaplara da ulasmayı deneye bilirsiniz
Kitaplar
- Mangal Yürekli Adam Topal Osman Yazar-Rıza Nur Örgün Yayınevi / Kültür Dizisi
-Milli Mücadele Kahramanı Giresunlu Osman Ağa Yazar: Süleyman Beyoğlu Yayıncı: Bengi Yayıncılık
bu kitap tamamen belgelerle yazılmıs diye duydum ...
-bide bi ilçmizin forumunda bunu buldum umarım yardımcı olabilmişimdir 1ci kitabı tavsiye ederim belgeler ve dizin herseyin göstergesidin ismail hakkı tekce topal osmanın adamıdır aldıgı karsısında şükrü pasayı kaldırmıs Agamız durumu bilio diye konusmaması için onunda 18 saatlik catısmadan sonra bogazını keserek sehit etmiştir... cumhuriyet sehidi agamızı saygıyla anıyorum...
Teşekkür Ederim..Emeğine Sağlık..Bilgi Paylaştıkca Güzeldir..
rica ederim yardımcı olabildiysem ne mutlu (=
muhammetevli
17.04.11, 17:10:52
Giresun'da "Topal Osman Ağa" Filmi Çekilecek
Kurtuluş Savaşı Kahramanı ve Atatürk'ün Muhafız Alay Komutanı "Topal Osman Ağa'nın" filmi çekilecek.
Kurtuluş Savaşı Kahramanı ve Atatürk'ün Muhafız Alay Komutanı "Topal Osman Ağa'nın" filmi çekilecek.
Film yönetmeni Atilla Akarsu, Giresun Gazeteciler Derneği Toplantı Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, Mayıs ayında çekimine başlanacağı Osman Ağa Filmi ile ilgili bilgiler verdi.
Filmde Topal Osman Ağa'yı canlandıracak sanatçı Reha Beyoğlu'nun da giydiği yerel kıyafetler giyerek katıldığı toplantıda konuşan Akarsu, "Bu filmde sadece Topal Osman Ağa değil, Kurtuluş Savaşı döneminde onunla birlikte cephelerde savaşmış kahramanlarımızda yer alacaktır" dedi.
Filmin bütçesinin 3 milyon 5oo bin Dolar olacağını ifade eden Akarsu, şunları söyledi:
"Çekimler Giresun'da gerçekleşecek. Filmde tarihi dokuyu yeniden oluşturabilmek için dijital kameralarla çalışacağız. Çok büyük bir proje bu. O dönemi yansıtan atmosferi oluşturacağız. Maalesef o dönem ki doku şimdi olmadığı için çok yoğun şekilde animasyon teknolojilerinden faydalanacağız. Bu tüm Giresunluların projesi. Bu önemli filimde Giresun şehrinin manevi desteğini bekliyoruz. "
Akarsu, bir buçuk ay içerisinde çekimi yapılması planlan filimde sunucu Saba Tümer'in konuk Oyuncu olacağını filmde ki ana karakterleri olan Mustafa Kemal Atatürk'ü Mahir Günşiyar'ın, Mustafa Kaptan'ı Yücel Arıcı'nın, Hüseyin Avni Alp Aslan'ı Demir Karahan'ın, Hafız Zeki Kurtoğlu'nu Mustafa Akatsu'nun, Ali Şükrü Bey'i Burak Sergen'in, İsmail Hakkı Tekçe ise Hakan Ural'ın canlandıracağını söyledi.
vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.